Eerdere edities

De werkgroep Avond4daagse Ridderkerk van de SER (Stichting Evenementen Ridderkerk) kijkt heel tevreden terug op de 71e editie.

Ruim 1800 deelnemers en naar schatting 600 begeleiders hebben onder goede weersomstandigheden de wandelroutes door Ridderkerk afgelegd. Van de 1810 lopers liepen er 1693 de 5 km en 117 de 10 km. Hieronder liepen in totaal 18 groepen de 5km en 2 groepen de 10 km. Bijzonder om te vermelden is dat er 9 Nordic-Walkers de 10 km route hebben gelopen.

De eerste loopavond is geopend door Burgemeester, mevrouw Attema. Zij gooide samen met de voorzitter van de werkgroep een strandbal richting de deelnemers. Op de strandbal een wereldbol waarmee een verwijzing naar het thema van dit jaar ‘een reis rond de wereld’ werd gemaakt. Direct na de start werd aan de deelnemers een stappenteller uitgereikt. Deze ontvingen zij van de Gemeente Ridderkerk.

Na het uitlopen van de routes trakteerde de Lidl Bolnes iedereen op een fris en gezond appeltje.

Op dinsdag na de start reikte bakker van de Waal een krentenbolletje uit aan de lopers. Iedere dag bij start, finish en onderweg werden de startkaarten van alle deelnemers gecontroleerd door een enthousiaste groep medewerkers. De wandelaars liepen deze dag een nieuwe route van 5 of 10 km door Ridderkerk. Bij de finish trakteerde winkelcentrum de Werf iedereen op een flesje water.

Bij aanvang van de 3e wandelavond startten alle deelnemers richting het centrum voor de 5 km en richting het Oosterpark voor de 10 km. Voor onderweg kregen zij een flesje water van AH Dillenburgplein en AH Ridderkerk en bij aankomst een banaan van Bakker Barendrecht. Het uitdelen van alle attenties wordt elke dag verzorgd door een groot aantal vrijwilligers.

Evenals bij de start op maandag begeleidde de Hooi en Strokapel alle deelnemers muzikaal bij het vertrek van de laatste avond.

Voor de lopers van de 10 km stond de route gepland door Drievliet en Het Zand. De 5km lopers deden alleen Drievliet aan. Beide routes lopen langs verzorgingstehuis de Reyerheem. Vanuit dit verzorgingshuis doet al enkele jaren een groep enthousiaste ‘ rolstoelmaatjes’ met evenzoveel bewoners mee. Zij worden door hun medebewoners toegejuicht als zij langslopen. Hypotheekadviseur van der Herk van Giessen deelde net voor de finish flesjes water uit. Ter hoogte van het muzikale onthaal van de Harmonie Slikkerveer ontvingen alle deelnemers vanuit de organisatie een gladiool. Op deze, voor de gelegenheid omgedoopte Snoepstraat, deelden vele familieleden, vrienden en kennissen beloningen uit. Aan het einde van de ‘rode loper’ ontvingen de lopers het laatste knipje op de kaart, hiermee kon iedereen tevreden, moe en zeer voldaan de welverdiende medaille ophalen.

Onder muzikale begeleiding van Hightone licht en geluid barstte na de finish het eindfeest op het Koningsplein los.

Nadat de voorzitter van de werkgroep iedereen welkom had geheten en gefeliciteerd met het behaalde resultaat werden de ruim 50 vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Zij voerden gedurende 4 avonden geheel vrijwillig de vele werkzaamheden uit. Zoals het uitdelen van de attenties van sponsoren, het begeleiden van het verkeer langs de route, EHBO en niet geheel onbelangrijk het bij de start, finish en onderweg knippen van de kaartjes.

Tot slot de prijzen. De jury heeft tijdens de Avond4daagse langs de route gelet op groepsgedrag, groepsformatie het opvolgen van verkeersregels, de gezelligheid en zingen.

Wat de jury opviel was dat het op de stoep blijven lopen lastig is, de groepsformatie en herkenbaarheid beter kan en men zich hier en daar niet altijd aan de verkeersregels of de aanwijzingen van de verkeersregelaars hield. Bij aanwezigheid van de politie kwam hier verbetering in. Het was gedurende alle dagen zeer gezellig onderweg, er werd goed gezongen en je kon zien dat iedereen plezier had in het wandelen door Ridderkerk. De groepen die zich gedurende de wandelavond het best presenteerden waren de Driemaster op de 10 km en De Leeronderneming op de 5 km. Zij ontvingen beiden een beker en de wisselbeker, gesponsord door Outdoorshop Henk van Os. De organisatie hoopt dat er volgend jaar meer groepen aan de start van de 10 km verschijnen. Want, ‘Je bent pas echt een bikkel als je de 10 loopt’

Voor de verkleedde deelnemers was er ook een prijs te winnen.
Deze ging dit jaar naar De Fontein, zij hebben het thema ‘een reis rond de wereld’ omarmd en zijn er met alle klassen helemaal voor gegaan. Dit was onderweg goed te zien.


Wandelvierdaagse 2019

Van 1 tot en met 4 juli 2019 wordt de Wandelvierdaagse Ridderkerk georganiseerd. Deze wandeltocht start 4 middagen vanuit de verzorgingshuizen Reyerheem en Riederborgh en staat open voor deelname van geïnteresseerde wandelaars. Halverwege is er een koffie pauze voor alle deelnemers en rolstoelmaatjes. Na 4 dagen 4x 4 km te hebben gelopen kan de felbegeerde medaille in ontvangst worden genomen met een feestelijk slot op het Koningsplein.
De 70e editie van de Avond4daagse van Ridderkerk is zeer succesvol verlopen. Een bijzondere en feestelijke editie waar de werkgroep Avond4daagse van Stichting Evenementen Ridderkerk tevreden op terugkijkt.

Onder tropische omstandigheden hebben maar liefst 1730 deelnemers en naar schatting 400 begeleiders de wandelroutes door Ridderkerk afgelegd. 

De eerste loopavond is feestelijk geopend door Burgemeester, mevrouw Attema. Met een grote schaar knipte zij meerdere kleurrijke linten door als start van deze Avond4daagse. Hierbij werd zij geholpen door de winaars van de groepsprijs van 2017: leerlingen van basisschool de Wingerd.

Direct na de start werden de deelnemers vanwege het jubileum jaar getrakteerd op een cupcake van Bakker van der Waal, gesponsord door het Wijkideeteam Centrum. Dit alles onder muzikale begeleiding van de Hooi en Stro kapel van Harmonie Slikkerveer. De 10km lopers liepen deze avond door Rijsoord en de 5km lopers door Slikkerveer. 

De gehele dinsdag dreigde er fikse onweersbuien met hevige regenval tijdens de 2e wandelavond. Nog voor 17.00 uur heeft de werkgroep de start voor de 2e avond geannuleerd. Bij een dergelijke beslissing staat de veiligheid van alle deelnemers voorop. Volgens afspraken en het protocol veiligheid en calamiteiten is iedereen tijdig geïnformeerd.

Bij aanvang van de 3e wandelavond regende het. Vanwege de warme temperaturen had niemand daar echt last van. Onder deze omstandigheden liepen de 5km lopers door het centrum van Ridderkerk en de 10km lopers door o.a. De Gorzen. Bij de start en finish stonden alle deelnemers een dubbele traktatie te wachten. Fruit van Bakker Barendrecht, krentebollen van bakker van der Waal, ijsjes van Life Line en flesjes water van winkelcentrum de Werf.

De slotavond was één groot sprookje! Het thema van deze editie kwam goed tot uiting door de vele deelnemers die verkleed kwamen. Opnieuw begeleidde de Hooi en Strokapel alle deelnemers bij de start. Voor de laatste keer liepen zij onder de startboog van de SNS bank door. Zowel de lopers van de 10km en de 5km liepen door Drievliet. In deze wijk hing de vlag uit en werden de deelnemers enthousiast begroet door veel bewoners. Bewoners van de Koolmees verrastte de deelnemers met muziek als motivatie om de laatste kilometers vol te houden. Voor de rode loper ontvingen de deelnemers een welverdiende gladiool, gesponsord en uitgereikt door vertegenwoordigs van winkelcentrum De Werf , Van der Giessen en Herk makelaardij. Op weg naar de finish werden de deelnemers ingehaald door vele toeschouwers, familie en vrienden. Als extra verrassing werden de lopers aan het einde van de rode loper begroet door Olaf en Elza. Na het laatste knipje op de kaart kon iedereen tevreden, moe en zeer voldaan de medaille omhangen.

Onder muzikale begeleiding van High-tone licht en geluid barstte het eindfeest op het Koningsplein los. Nadat de voorzitter van de werkgroep iedereen welkom heeft geheten en gefeliciteerd met het behaalde resultaat, werden de ruim 50 vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Zij voeren gedurende 4 avonden geheel vrijwillig de werkzaamheden uit, zoals het uitdelen van de attenties van sponsoren, het begeleiden van het verkeer langs de route, EHBO en niet geheel onbelangrijk het knippen van de kaartjes.

De jury, zelf ook verkleed aanwezig, heeft tijdens de Avond4daagse Ridderkerk langs de route gelet op groepsgedrag, formatie en het opvolgen van verkeersregels. Opgemerkt is dat men zich hier en daar niet altijd houdt aan de verkeersregels of de aanwijzingen van de verkeersregelaars opvolgt. Tijdens alle wandelavonden was het erg gezellig onderweg, er werd goed gezongen en het plezier van het wandelen in Ridderkerk was zichtbaar. De groepen met de beste prestaties waren de Rehobothschool Ridderkerk op de 10km en Scouting Sint Joris op de 5km. De organisatie hoopt dat er volgend jaar meer groepen aan de start van de 10km verschijnen. Zoals de begeleiding van de Rehobothschool opmerkte: "Je bent een bikkel als je de 10 loopt."

Voor de verklede deelnemers waren er ook prijzen te verdienen. Echter op de 10km waren er geen verklede deelnemers en heeft de jury besloten de Nordic-Walkers in het zonnetje te zetten. Al 5 jaar lang nemen zij als groep enhousiast deel aan de 10km. Iets wat zeer gewaardeerd wordt en een voorbeeld voor vele andere Nordic walkers en organisaties van Avond4daagsen mag zijn.

Niet 1, niet 2 maar alle lopers van basisschool de Fontein waren verkleed. Zij liepen verkleed als leerlingen van “Fonteinstein” met de begeleiders verkleed als Perkamentus. Qua originaliteit viel niet alleen de jury dit op. Zeer verdiend wonnen zij de prijs voor meest origineel verklede deelnemer(s) op de 5km.

Naast de inzet en medewerking van vele vrijwilligers werd de Avond4daagse Ridderkerk 2018 mogelijk gemaakt door:
SNSbank
FleurVision
Bakker Barendrecht
Albert Heijn
Groenenboom
Wijkideeteam Centrum 
Outdoorshop Henk van Os
Van der Giessen & van Herk
Bakkerij van der Waal
Slikkerveer Vastgoed
Bij Nikki aan tafel
Timmerwerken en scheidingswanden Alex Brandsma
010 Deco
Winkelcentrum de Werf
Life line
The Mind Office
Holland Ridderkerk
Fonobori
Highe-tone licht en geluid
Gemeente Ridderkerk
Grand café Burgerzaken

Volg de Avond4daagse Ridderkerk