Een terugblik naar 2018

De 70e editie van de Avond4daagse van Ridderkerk is zeer succesvol verlopen. Een bijzondere en feestelijke editie waar de werkgroep Avond4daagse van Stichting Evenementen Ridderkerk tevreden op terugkijkt.

Onder tropische omstandigheden hebben maar liefst 1730 deelnemers en naar schatting 400 begeleiders de wandelroutes door Ridderkerk afgelegd.

De eerste loopavond is feestelijk geopend door Burgemeester, mevrouw Attema. Met een grote schaar knipte zij meerdere kleurrijke linten door als start van deze Avond4daagse. Hierbij werd zij geholpen door de winaars van de groepsprijs van 2017: leerlingen van basisschool de Wingerd.

Direct na de start werden de deelnemers vanwege het jubileum jaar getrakteerd op een cupcake van Bakker van der Waal, gesponsord door het Wijkideeteam Centrum. Dit alles onder muzikale begeleiding van de Hooi en Stro kapel van Harmonie Slikkerveer. De 10km lopers liepen deze avond door Rijsoord en de 5km lopers door Slikkerveer.

De gehele dinsdag dreigde er fikse onweersbuien met hevige regenval tijdens de 2e wandelavond. Nog voor 17.00 uur heeft de werkgroep de start voor de 2e avond geannuleerd. Bij een dergelijke beslissing staat de veiligheid van alle deelnemers voorop. Volgens afspraken en het protocol veiligheid en calamiteiten is iedereen tijdig geïnformeerd.

Bij aanvang van de 3e wandelavond regende het. Vanwege de warme temperaturen had niemand daar echt last van. Onder deze omstandigheden liepen de 5km lopers door het centrum van Ridderkerk en de 10km lopers door o.a. De Gorzen. Bij de start en finish stonden alle deelnemers een dubbele traktatie te wachten. Fruit van Bakker Barendrecht, krentebollen van bakker van der Waal, ijsjes van Life Line en flesjes water van winkelcentrum de Werf.

De slotavond was één groot sprookje! Het thema van deze editie kwam goed tot uiting door de vele deelnemers die verkleed kwamen. Opnieuw begeleidde de Hooi en Strokapel alle deelnemers bij de start. Voor de laatste keer liepen zij onder de startboog van de SNS bank door. Zowel de lopers van de 10km en de 5km liepen door Drievliet. In deze wijk hing de vlag uit en werden de deelnemers enthousiast begroet door veel bewoners. Bewoners van de Koolmees verrastte de deelnemers met muziek als motivatie om de laatste kilometers vol te houden. Voor de rode loper ontvingen de deelnemers een welverdiende gladiool, gesponsord en uitgereikt door vertegenwoordigs van winkelcentrum De Werf , Van der Giessen en Herk makelaardij. Op weg naar de finish werden de deelnemers ingehaald door vele toeschouwers, familie en vrienden. Als extra verrassing werden de lopers aan het einde van de rode loper begroet door Olaf en Elza. Na het laatste knipje op de kaart kon iedereen tevreden, moe en zeer voldaan de medaille omhangen.

Onder muzikale begeleiding van High-tone licht en geluid barstte het eindfeest op het Koningsplein los. Nadat de voorzitter van de werkgroep iedereen welkom heeft geheten en gefeliciteerd met het behaalde resultaat, werden de ruim 50 vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Zij voeren gedurende 4 avonden geheel vrijwillig de werkzaamheden uit, zoals het uitdelen van de attenties van sponsoren, het begeleiden van het verkeer langs de route, EHBO en niet geheel onbelangrijk het knippen van de kaartjes.

De jury, zelf ook verkleed aanwezig, heeft tijdens de Avond4daagse Ridderkerk langs de route gelet op groepsgedrag, formatie en het opvolgen van verkeersregels. Opgemerkt is dat men zich hier en daar niet altijd houdt aan de verkeersregels of de aanwijzingen van de verkeersregelaars opvolgt. Tijdens alle wandelavonden was het erg gezellig onderweg, er werd goed gezongen en het plezier van het wandelen in Ridderkerk was zichtbaar. De groepen met de beste prestaties waren de Rehobothschool Ridderkerk op de 10km en Scouting Sint Joris op de 5km. De organisatie hoopt dat er volgend jaar meer groepen aan de start van de 10km verschijnen. Zoals de begeleiding van de Rehobothschool opmerkte: "Je bent een bikkel als je de 10 loopt."

Voor de verklede deelnemers waren er ook prijzen te verdienen. Echter op de 10km waren er geen verklede deelnemers en heeft de jury besloten de Nordic-Walkers in het zonnetje te zetten. Al 5 jaar lang nemen zij als groep enhousiast deel aan de 10km. Iets wat zeer gewaardeerd wordt en een voorbeeld voor vele andere Nordic walkers en organisaties van Avond4daagsen mag zijn.

Niet 1, niet 2 maar alle lopers van basisschool de Fontein waren verkleed. Zij liepen verkleed als leerlingen van “Fonteinstein” met de begeleiders verkleed als Perkamentus. Qua originaliteit viel niet alleen de jury dit op. Zeer verdiend wonnen zij de prijs voor meest origineel verklede deelnemer(s) op de 5km.

Naast de inzet en medewerking van vele vrijwilligers werd de Avond4daagse Ridderkerk 2018 mogelijk gemaakt door:
SNSbank
FleurVision